Uddannelsesområder

Erhvervsuddannelserne og de videregående uddannelser hører ressortmæssigt under Departementet for Uddannelse, Kirke, Kultur og Ligestilling (IIKNN). Herfra er undtaget Piareersarfiit der hører under Departementet for Råstoffer, Erhverv og Arbejdsmarked (ISIIN), visse af sundhedsuddannelserne, der er placeret under Departementet for Sundhed og Infrastruktur (PAN), samt politiuddannelsen der hører under Rigspolitichefen.

 

Under Inatsisartut er der nedsat et kultur- og uddannelsesudvalg, der blandt andet behandler sager vedrørende erhvervsuddannelse. Som rådgivende instans for Landsstyret er der endvidere nedsat et Uddannelsesråd samt et Kompetenceudviklingsråd, KUR. Formålet med KUR er at rådgive Naalakker-suisut om kompetenceudvikling på erhvervsuddannelsesområdet og at styrke samordningen af initiativer på arbejdsmarkeds- og erhvervsuddannelses-området.

 

Erhvervsskolerne ledes af en forstander. I forbindelse med skolerne er der desuden nedsat et brancheudvalg, der har til opgave at sikre, at uddannelsernes faglige niveau er tilfredsstillende. Brancheudvalget er den øverste faglige instans på området.

 

Som en følge af indførelsen af arbejdsmarkedsreformen har kommunerne i 2006 etableret vejlednings- og introduktionscentre - benævnt Piareersarfiit. Piareersarfiits formål er at forberede ledige eller uddannelsessøgende til en uddannelse eller til en aktiv deltagelse på arbejdsmarkedet. Se nærmere om Piareersarfiit på adressen: www.naalakkersuisut.gl

 

De erhvervsfaglige grunduddannelser omfatter uddannelse inden for bygge- og anlægsområdet, jern- og metalområdet, handels- og kontorområdet, levnedsmiddelområdet, social- og sundhedsområdet, de grafiske grunduddannelser, serviceområdet samt de el-tekniske grunduddannelser. Uddannelserne har varierende længde.

 

De videregående uddannelser omfatter kortere og længerevarende videnskabeligt baserede uddannelser indenfor naturvidenskab, samfundsvidenskab og humaniora, samt forskellige erhvervsrettede uddannelser. Det er muligt at tage visse videregående uddannelser i Grønland, mens andre uddannelser alene tilbydes i Danmark eller i andre lande. Oversigten herunder viser de grønlandske uddannelsessteder og de områder indenfor hvilke, de hovedsageligt tilbyder uddannelser.